Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

/ by Newsroom

Τρεις μήνες νωρίτερα θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την καταβολή αναδρομικών στις 9 Ιουλίου αντί για τον Οκτώβριο που ήταν προγραμματισμένο. Η επιστροφή των αναδρομικών αφορά 245.000 δικαιούχους με τον μέσο όρο του ποσού που θα δοθεί να υπολογίζεται περί τα 800 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ


Για ποιους

Αναδρομικά θα πάρουν όσοι είδαν την αυξημένη επικουρική σύνταξη στις 2 Ιουνίου, δηλαδή οι 245.000 συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και με αυτό το κριτήριο ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2016 και τους έκοψε τις επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι περικοπές τότε έφτασαν στο 55% και ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις σε σύγκριση με όσες είχαν προηγηθεί. Για τον λόγο αυτόν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τις μειώσεις αντισυνταγματικές και τις ακύρωσε γιατί δεν είχαν τεκμηρίωση βάσει μελέτης. Η απόφαση του ΣτΕ ενσωματώθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον νόμο 4670/2020 και τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης των περικοπών. Οι μειώσεις ακυρώθηκαν και οι επικουρικές αυξήθηκαν από τις 2 Ιουνίου και ακολουθούν τα αναδρομικά 8 μηνών, γιατί οι αυξήσεις μετρούν από τον Οκτώβριο του 2019 που το ΣτΕ ακύρωσε τις μειώσεις, μέχρι και τον Μάιο του 2020.


Τι θα δηλωθεί στην εφορία

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα έχουν φόρο 20%, αλλά ένα μέρος του φόρου θα τους επιστραφεί καθώς θα υπολογιστεί αναλογικά για το τμήμα των αναδρομικών που αφορούν στο 2019 και σε αυτά που αφορούν στο 2020.

Οσοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν δήλωση φέτος μπορούν -λόγω και της παράτασης έως τις 30 Ιουλίου- να δηλώσουν στα εισοδήματα του 2019 και τα αντίστοιχα αναδρομικά για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019. Ο διαχωρισμός των αναδρομικών θα γίνει αυτόματα στον ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι θα δουν τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που θα πάνε στο 2019 και στο 2020.

Οσοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μπορούν να κάνουν τροποποιητική δήλωση συμπληρώνοντας στο εισόδημα του 2019 και τα αναδρομικά του τριμήνου Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με τη βεβαίωση αποδοχών. Τα ποσά αναδρομικών που αφορούν στη χρήση του 2020, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, θα αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Οσοι κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις φέτος θα έχουν και νέα εκκαθάριση φόρου και στην ουσία θα πάρουν πίσω ένα μέρος από το 20% του φόρου που θα τους παρακρατηθεί από το σύνολο των αναδρομικών τους.


Tι θα δουν στα ΑΤΜοι δικαιούχοι

Τα ποσά αναδρομικών κατά μέσο όρο διαμορφώνονται ανά Ταμείο ως εξής:

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 698 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 851 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 973 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Τράπεζας Πίστεως που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.894 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.728 ευρώ.

 

Βάσει επικουρικής σύνταξης

Ανάλογα με το ύψος της επικουρικής, τα αναδρομικά είναι:

* Συνταξιούχοι ΙΚΑ με επικουρική 281 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 794 ευρώ. Με επικουρική 180 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 595 ευρώ.

* Συνταξιούχοι ΤΕΑΥΕΚ με επικουρική 353 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 973 ευρώ. Με επικουρική 211 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 653 ευρώ.

* Συνταξιούχοι ΝΑΤ με επικουρική 469 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.024 ευρώ. Με επικουρική 248 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 646 ευρώ.

* Συνταξιούχοι τραπεζικοί της Πίστεως με επικουρική 508 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.600 ευρώ. Με επικουρική 303 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 1.030 ευρώ.

* Συνταξιούχοι της Εμπορικής με επικουρική 523 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.536 ευρώ. Με επικουρική 329 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 774 ευρώ.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP