Ομιχλώδες είναι το τοπίο αναφορικά με την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Από τη μια μεριά, υπάρχουν ενδείξεις για απόσυρση κάποιων τουρκικών πλοίων. Από την άλλη, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες.

Ωστόσο, στις 11:45 ώρα Ελλάδος, η τουρκική πρεσβεία κατέβασε το επίμαχο tweet, εντείνοντας τη σύγχυση.

Αντιφατικά μηνύματα

Συγκεκριμένα, ελληνικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα το απόγευμα ότι τουρκικά πλοία άρχισαν να αποσύρονται στις βάσεις τους, σε μια σαφή ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για συνολική απόσυρση των τουρκικών πλοίων που είχαν βγει στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η πηγή του CNN Greece μίλησε για απόσυρση κάποιων τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Πάντως, όλες οι πηγές συμφωνούσαν ότι όσο παραμένει σε ισχύ η τουρκική NAVTEX (δηλαδή μέχρι τις 2 Αυγούστου) το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραμείνει σε επιφυλακή.

 

Το Oruc Reis

Ενώ λοιπόν φαινόταν ότι η ένταση μπήκε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι:

«Το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της στην υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.»

Στη συνέχεια, το tweet κατέβηκε και αντικαταστάθηκε από άλλο που αναφέρει ότι ανακοίνωσε την ερευνητική δραστηριότητά του στις 21 Ιουλίου (την ημέρα που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX). Η συμεπριφορά αυτή, με τα tweet από την πρεσβεία να... ανεβοκατεβαίνουν είναι ένα ακόμη δείγμα των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπονται.

Στο νήμα του tweet η τουρκική πρεσβεία επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι:

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι αυτή η υπό έρευνα περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου. Είναι απαράδεκτο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή ναυτικής δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να διακόψει παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία.»

Η αρχική ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, περί απόπλου του Oruc Reis, δεν επιβεβαιωνόταν πάντως ούτε από το ΓΕΕΘΑ, ούτε από το δορυφορικό σύστημα Marine Traffic για τον εντοπισμό του στίγματος των πλοίων, το οποίο εμφανίζει το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας για τέταρτη ημέρα.

Δίπλα στο Oruc Reis βρίσκονται πάντως τα δύο συνοδευτικά/βοηθητικά σκάφη, το "Ataman" και το "Cengiz Han". Στο δεύτερο μάλιστα ως προορισμός αναγράφεται η «περιοχή ερευνών στη Μεσόγειο».

To «πεδίο» και ο «διάλογος»

Εν τω μεταξύ, με σημερινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

Προσέθεσε ότι:

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Εάν τολμάτε να καταβάλετε το τίμημα που εμείς έχουμε πληρώσει, ορίστε να αναμετρηθούμε. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις.»

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τον νόμο και τα συμφέροντά της όσο και των συμμάχων της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν να υποκύψει.

Αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή προς την Τουρκία, είτε είναι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Αιγαίο, η χώρα θα δείξει τη δύναμή της και την αποφασιστική στάση της χωρίς κανένα δισταγμό.

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί που αντιτάχθηκαν δυνατά στα βήματα της Τουρκίας δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στο πεδίο, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε παντού.»

Η αποστροφή «βγείτε στο πεδίο ή διαπραγματευτείτε» συνοψίζει κατά τα φαινόμενα την τουρκική στρατηγική.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το μήνυμα που έχει στείλει μέσω Βερολίνου ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είναι ότι η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά περιμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Αθήνας είναι ότι το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από τη σκοπιά του παζαριού λοιπόν, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες, μπορεί εντέλει να έχουν εσωτερική συνοχή.

Το γεγονός ότι τελικά η τουρκική πρεσβεία κατέβασε το tweet για τον απόπλου του Oruc Reis ενισχύει την εκδοχή ότι εκτυλίσσεται διπλωματικό παζάρι.


Πηγη: cnn.gr