Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Ιός του Δυτικού Νείλου-Έκθεση ΕΟΔΥ: 21 τα κρούσματα στις Σέρρες – 2.380 οι ασυμπτωματικοί

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

/ by Newsroom

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ η οποία εκδόθηκε σήμερα 20/8/2020 τα κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών ανέρχονται σε 21 από 13 που ήταν καταγεγραμμένα πριν μια εβδομάδα (13/8) από τον ΕΟΔΥ. (Δηλαδή σε επτά ημέρες είχαμε 8 νέα κρούσματα, χωρίς ευτυχώς να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που κατέληξαν)

Από τα 21 κρούσματα τα 17 είναι σε ασθενείς με εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και οι 4 σε ασθενείς χωρίς εκδηλώσεις στο ΚΝΣ

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών

Αξίζει να σημειωθεί ότι (όπως αναφέρει στην έκθεση του ο ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Κάνοντας την αναγωγή σημαίνει πως στην Π.Ε. Σερρών έχουν μολυνθεί σύμφωνα πάντα με την μελέτη (17 χ 140) 2.380 άνθρωποι!

Η κατανομή των κρουσμάτων ανά Δήμο στις Σέρρες (σε παρένθεση είναι τα κρούσματα χωρίς εκδηλώσεις στο ΚΝΣ) είναι:
Ηράκλειας 3 (0)
Σιντικής 9  (3)
 Βισαλτίας 0 (1)
Σερρών 4 (0)
Εμμανουήλ Παππά 1 (0)

Συμπεράσματα της έκθεσης

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση ΕΟΔΥ, Έκθεση 20.08.2020 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ.) Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8899 052, 210 8899 072 6 περιστατικών.

39 κρούσματα στην Ελλάδα

Την περίοδο 2020, μέχρι τις 20/08/2020, έχουν καταγραφεί τριάντα εννέα (39) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2020, έως τις 13/08/2020 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ρουμανία, Ιταλία και Ισπανία (πηγή: ECDC, Weekly updates: 2020 West Nile virus transmission season).

[ads-post] 
Μέτρα προστασίας – επιτήρηση

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης. Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/, ενώ επίσης κάθε Πέμπτη αναρτάται η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, με επικαιροποιημένα δεδομένα.


Πηγή: anexartitos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP