Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

ΣΥΡΙΖΑ για Μόρια: "Είναι πασιφανής η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη"

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

/ by Newsroom


Την άποψη ότι η "εμμονή" της κυβέρνησης "στην αποτροπή, την κράτηση και τη μη αποσυμφόρηση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή" στη Μόρια εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχια σε ανακοίνωση του.

"Είναι πασιφανής η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Μόρια. Η εμμονή στην αποτροπή, την κράτηση και τη μη αποσυμφόρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή που υπέστησαν οι ήδη κυνηγημένοι πρόσφυγες της Λέσβου", αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι "η κυβέρνηση επέλεξε εδώ και έναν χρόνο να μην αξιοποιεί τις θεσμικές και δημόσιες παρεμβάσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού εν γένει, αλλά και αυτές του τελευταίου διαστήματος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στις δομές φιλοξενίας, εμπαίζοντας και τις τοπικές κοινωνίες".

"Ζητάμε λοιπόν άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να βρεθούν αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την υγειονομική κάλυψη και θωράκιση όσων βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της πυρκαγιάς. Ζητάμε επίσης την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και επιθέσεων που μπορεί να εκδηλωθούν", συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι "οι άμεσες παρεμβάσεις αυτές είναι κομβικές για την προστασία και την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο, αλλά και για την τοπική κοινωνία που έχει δείξει την αλληλεγγύη της τα προηγούμενα χρόνια και είδε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις συνθήκες να επιδεινώνονται για όλους".

"Παράλληλα, σταθερά και με σχέδιο, πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών με οργανωμένες μετακινήσεις πληθυσμών προς την ενδοχώρα, σε χώρους φιλοξενίας με επαρκείς και ανθρώπινες συνθήκες και όχι στις πλατείες της Αθήνας και σε κέντρα κράτησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ακόμα την ανάγκη, η κυβέρνηση, "με άμεση προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές των νησιών, να εξασφαλίσει μείωση των διαμενόντων με αποσυμφόρηση, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών - χωρίς εκπτώσεις στη διαδικασία ασύλου - μακριά από την ιδεοληψία των κλειστών δομών που δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες, παραβιάζουν ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα επιβαρύνοντας τους πολίτες, και μάλιστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

 

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως "θα πρέπει η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αποτάξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης που καθιστά τη χώρα αποθήκη ψυχών" και "να διεκδικήσει σθεναρά και να απαιτήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει ως κράτος-μέλος της ΕΕ, να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν". "Όχι σε επίπεδο ευχολογίων και διακηρύξεων, αλλά με συγκρούσεις και συμμαχίες για πολιτικές ουσιαστικής αλληλεγγύης. Μηχανισμό Υποχρεωτικού Επιμερισμού του πληθυσμού σε όλες τις χώρες, Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και φυσικά καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και την μετανάστευση με ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από πολέμους, φτώχεια και αυταρχισμό", καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP