Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Κορωνοϊός-Σαββατοκύριακο: Σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

/ by Newsroom


Το προσεχές Σαββατοκύριακο που θα είναι το πρώτο στη lockdown εποχή, φοβίζει την κυβέρνηση για αποδράσεις... διασκέδασης κατοίκων της Αττικής και όχι μόνο σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, άλλωστε, μπορεί να δικαιολογήσει τον φόβο αυτό, με δεδομένο πως οι Θεσσαλονικείς ουκ ολίγες φορές φρόντιζαν να πηγαίνουν στους κοντινούς νομούς, όπου τα κρούσματα δεν ήταν πολλά και δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Για την Αττική υπάρχουν φόβοι πως μπορεί το Σαββατοκύριακο να υπάρξουν πολλοί που θα επιδιώξουν να «αποδράσουν» σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για άλλες περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Και επειδή κοντά στην πρωτεύουσα, αρκετές περιοχές ειδικά στην Πελοπόννησο βρίσκεται σε καλύτερη υγειονομική κατάσταση, οι ειδικοί δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν κάποια ενδεχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς εξετάζει το ενδεχόμενο για το προσεχές Σαββατοκύριακο να απαγορεύσει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και δεν αποκλείεται αυτό το μέτρο να ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ στο μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό για το οποίο αποκάλυψε πως δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.


Τι απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία, σχετικά με τον κορωνοϊό, με αυτή της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης. Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Διευκρίνισε πως η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» για να συμπληρώσει πως «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. «Από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τα τεστ, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωσε ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν».

Στη συνέχεια, ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιστα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.


Τα συγχαρητήρια Χαρδαλιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - Πόσα σχολεία έκλεισαν λόγω κρούσματος

Συγχαρητήρια σε μαθητές και καθηγητές για το γεγονός ότι τα σχολεία δεν έχουν εξελιχθεί σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,υπενθυμίζοντας γιατί αποφασίστηκε τηλεκπαίδευση για τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

«Τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε με αριθμούς για το πόσες σχολικές μονάδες και τμήματα έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων.

«Έχουμε δει πως δεν υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική διασπορά. Το πρόβλημα δεν ήταν τα σχολεία μας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Οι ειδικοί αποφάσισαν πως στα λύκεια σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά (Θεσσαλονίκη, Σέρρες) είναι επικίνδυνο να μπει ο ιός και σχολεία, για αυτό και αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση».

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου έχουν κλείσει 73 μονάδες και 621 τμήματα, πράγμα που σημαίνει ότι 0,52% και 0,76% αντίστοιχα από τον συνολικό αριθμό σχολείων και τμημάτων έχουν κλείσει.

 

Μαγιορκίνης: Γιατί αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα - Ανησυχία για τις διαγνώσεις στους 65 και άνω

"Η δυναμική του νέου κύματος της COVID-19 ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα και για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 550.000 διαγνώσεις σε μία ημέρα", επεσήμανε κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, υπογράμμισε: "Στην Ελλάδα η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του rt εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου" σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στα ηλικιακά χαρακτηριστικά είπε: "Οι νέοι 19-39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχο του πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, παραμένουν σε 50-70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65+ οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχει καταρχήν η αύξηση του αριθμού διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+ καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Μεγάλη βαρύτητα έχει η μεγάλη αύξηση που βλέπουμε και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40-65 διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το σύστημα υγείας"

Παράλληλα, τόνισε ότι "συμπερασματικά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται η μάσκα, όπως πχ. η κατανάλωση ποτού ή φαγητού από ανοιχτό σε κλειστό χώρο. Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει καταρχήν τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου" είπε ο κ. Μαγιορκίνης και σημείωσε: "Η πιθανότητα μετάδοσης από φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ανοιχτό χώρο. Οπότε και η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει σαφέστατα μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σε κλειστούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μάσκα. Απευθύνουμε ξανά έκκληση για χρήση μάσκας παντού με ιδιαίτερη έμφαση σε κλειστούς χώρους. Αν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό διότι θα καταναλώσετε ποτό και φαγητό τότε επιβάλλεται να υπάρχει άφθονος και επαρκής αερισμός και να διατηρείτε τις αποστάσεις".

Ο καθηγητής υπογράμμισε: "Η έξαρση της επιδημίας σε μόλις δύο εβδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας σταθερό. Η επιδημία μας υπενθυμίζει ότι είμαστε στο εμείς, είμαστε τμήματα μιας αλυσίδας και ότι η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, να συναντιόμαστε σε μία μικρή κοινωνική ομάδα την κοινωνική φούσκα και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις".


Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP