«Βυθίστηκε» 40 εκατοστά το έδαφος σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην Ελασσόνα μετά την πρώτη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.
«Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.
«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» προσθέτει.
«Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο».
Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμα και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».
Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους
Στο μεταξύ, και μετά τον μετασεισμό των 5,8 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί κάτοικοι της πληγείσας περιοχής φιλοξενήθηκαν σε σκηνές ή σε ξενοδοχεία που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών είχαν ξεκινήσει την καταγραφή των βλαβών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος.
Οι σοβαρότερες καταστροφές εντοπίζονταν στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Κουτσόχερο, Ραχούλα και Μάνδρα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε σχολεία των Τρικάλων και της Κοζάνης.
Παράλληλα, ουρές σχηματίστηκαν έξω από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Λάρισας από πολίτες που θέλησαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, καθώς παρατηρήθηκε θολότητα στο νερό του δικτύου και η ΔΕΥΑΛ απηύθυνε σύσταση να μη χρησιμοποιηθεί για πόση.
Πηγη: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου