Σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της ανάγκης για περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", μετά την υλοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση, σωρευτικά από το 2020 έως σήμερα κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως αποτυπώνεται στις δράσεις του 2021, περιλαμβάνει την εκπόνηση οικονομικής μελέτης ώστε να διερευνηθούν δύο πιθανά σενάρια: αφενός η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το το 2021, αφετέρου η διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023.
Αναλυτικά, στο πολυσέλιδο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 εκτός από την εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που οδήγησε σε συνολικό ποσοστό εισφορών της τάξεως του 36,66% από 40,56% περιλαμβάνεται η πρόθεση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι υψηλό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει σωρευτική μείωση της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56 % μέχρι το 2023. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ως μόνιμη η μείωση των 3 μονάδων που ισχύει φέτος και θα υπάρξει σταδιακά και νέα μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Να σημειωθεί ότι ήδη για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016). Πρόκειται για σταδιακή αποκλιμάκωση της αύξησης στις εισφορές που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Μάιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5% ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εν λόγω εισφορές μειώνονται στο 6% και επανέρχονται στα προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδο.
Συνεπώς και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη για επιτευχθεί ο στόχος για σωρευτική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες απαιτείται περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0, 60 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου