Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

/ by Newsroom


Καταγγελίες για βασανισμούς ατόμων που συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, από αστυνομικούς μέσα στη ΓΑΔΑ, δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο το χαρακτηρίζει ως "απολύτως ψευδές".

Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα φιλοξενεί την καταγγελία του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, ο οποίος συνελήφθη μία ημέρα μετά τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη και υποστηρίζει ότι ουσιαστικά απήχθη από αστυνομικούς, ξυλοκοπήθηκε άγρια και απειλήθηκε, ενώ, όπως αναφέρει, δεν του έδωσαν ούτε νερό και του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην τουαλέτα.

Ο 21χρονος λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα: "Αρχικά σταµάτησε µπροστά µου µία µηχανή µε δύο άτοµα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά µου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα µου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και ενώ ήταν εν κινήσει µε πέταξαν στο καπό. Με έδεσαν πισθάγκωνα µε χειροπέδες, µου φόρεσαν κουκούλα και µε έβαλαν στο αυτοκίνητο µε µπουνιές και κλοτσιές. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερα αν έχω να κάνω µε αστυνοµικούς ή µε µαφιόζους". Όπως αναφέρει, όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ "με έβγαλαν έξω και άρχισαν να µε χτυπάνε, µε πέταξαν στο ασανσέρ και µου έλεγαν 'θα βιάσουµε µέχρι και το κουτάβι σου'. Με ρώτησαν πόσων χρονών είµαι και όταν απάντησα 21, µου είπαν 'δυνατά πόδια έχεις για 21' και µε βάραγαν εκεί". Συνεχίζοντας την αφήγησή του, λέει πως τον έβαλαν σε ένα δωµάτιο και "συνέχιζα να είµαι δεµένος πισθάγκωνα και να φοράω κουκούλα, σαν αιχµάλωτος πολέµου. Από το γραφείο αυτό δεν ξέρω πόσοι πέρασαν, µάλλον όλη η αστυνοµική δύναµη ανεβοκατέβαινε για να µε δέρνει". Ο 21χρονος υποστηρίζει ότι "δεν υπήρχε σηµείο του σώµατός µου που να µη χτυπηθεί επί ένα οκτάωρο" και προσθέτει πως μετά τον πρώτο γύρο "βασανισµού µου. Ο δεύτερος ξεκίνησε δείχνοντάς µου ένα παράθυρο και λέγοντάς µου: 'Αν θες να λυτρωθείς, δεν θα σε εµποδίσει κάποιος. Αλλιώς σε τέσσερις µέρες από τώρα θα πας φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνοµικού και εκεί θα έχεις την ευκαιρία να µετράς τα λάικ στα ποστ σου".

Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στην καταγγελία που έκανε μία 18χρονη κοπέλα για σεξουαλική παρενόχληση από άνδρα των ΜΑΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αστυνομικός "της έπιασε τα οπίσθια λέγοντας 'πάμε στο στενό να σε γ@μ@σω'. Οταν διαμαρτυρήθηκε, ο ίδιος ΜΑΤατζής τής έριξε μπουνιά στο πρόσωπο και δέχτηκε νέες σεξιστικές απειλές, όπως 'εσύ θα γ@μ@θείς, να το θυμάσαι'. Η ίδια καταγγέλλει ότι όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, "απειλήθηκε, ξυλοκοπήθηκε, στερήθηκε φαγητό, νερό και έξοδο από το κελί της και της αρνήθηκαν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια μέχρι τη μέρα που πέρασε από ανακριτή". Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, την καταγγελία της 18χρονης επιβεβαιώνουν δύο συλληφθέντες που μίλησαν στην εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, πως ένας από τους 16 συλληφθέντες, περιγράφοντας όσα διαδραματίστηκαν στη ΓΑΔΑ μετά την προσαγωγή του, είπε πως "εμφανή ήταν τα χτυπήματα κάποιων προσαχθέντων, μερικοί από τους οποίους είχαν 'ειδική μεταχείριση' σε γραφεία του έκτου ορόφου με ανακριτικές μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για "απολύτως ψευδές και ακραία δυσφημιστικό για την Ελληνική Αστυνομία" πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών και απαιτεί από την εφημερίδα "η δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο της εφημερίδας και με τον ίδιο τρόπο".

"Σε σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Συντακτών δημοσιεύθηκε με αβασάνιστη σκοπιμότητα, καταγγελία περί δήθεν βασανισμού του Παπαζαχαρουδάκη Αριστοτέλη κατηγορούμενου για σωρεία αδικημάτων στα γεγονότα της Τρίτης 9ης Μαρτίου στη Ν. Σμύρνη. Οι καταγγελίες της εφημερίδας είναι απολύτως ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την Ελληνική Αστυνομία. Απαιτείται από την Εφημερίδα των Συντακτών η δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο της εφημερίδας και με τον ίδιο τρόπο", τονίζει το υπουργείο και υποστηρίζει ότι "η πραγματικότητα έχει ως εξής":

"Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έως ότου οδηγηθεί ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, ούτε ο ίδιος ούτε η δικηγόρος του με την οποία είχαν ανεμπόδιστη επικοινωνία, εξέφρασαν οποιαδήποτε καταγγελία για βασανισμό ή κακοποίηση, ούτε επιθυμία να εξετασθεί ή να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι στον κρατούμενο χορηγήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του τα απαραίτητα έγγραφα γνωστοποίησης των δικαιωμάτων που κατέχει υπό την ιδιότητα του κρατουμένου, τα οποία προσυπέγραψε και συσχετίσθηκαν με τη δικογραφία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια καταγγελία για βασανιστήρια είχε κάνει ο κατηγορούμενος και όταν είχε πάλι συλληφθεί για βανδαλισμό στο πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη".

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής στοιχεία:

"Ο κ. Παπαζαχαρουδάκης προσήχθη την 20:45 ώρα της Τετάρτης 10ης Μαρτίου κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για τα κακουργήματα α)απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού β) έκρηξης γ) κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, δ) εμπρησμού από πρόθεση. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμμελειοδικών Αθηνών και ασκήθηκε εναντίον του δίωξη για τα ανωτέρω αδικήματα. Στην συνέχεια ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια για να απολογηθεί ενώπιον της το Σάββατο 13 Μαρτίου.

Επαναλαμβάνεται εμφατικά ότι σε ολόκληρο το διάστημα της μεταφοράς του στην ΓΑΔΑ αλλά και της κράτησής του δεν υπήρξε καν αιτίαση περί άδικης μεταχείρισης ούτε από τον ίδιο ούτε από την συνήγορο του.

Σημειώνεται τέλος ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επιληφθεί με εντολή εισαγγελέα, όλων των καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης βίας εκ μέρους αστυνομικών για τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου".



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP