Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

«Κοκτέιλ» νέων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις τον Μάιο - Ποια προγράμματα θα "ανοίξουν" μετά το Πάσχα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

/ by Newsroom

«Ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», «κεφάλαια επανεκκίνησης» και «επιδότηση παγίων δαπανών», συνιστούν τα τρία βασικά συστατικά του «κοκτέϊλ» των ενισχύσεων για επιχειρήσεις που θα «προσφερθεί» μέσα στον Μάϊο. Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα αυτά που είναι βασισμένα σε ένα εξειδικευμένο «μοντέλο» στήριξης των επαγγελματιών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Εκείνο που θα προηγηθεί χρονικά είναι το πρόγραμμα επανεκκίνησης για τον κλάδο της εστίασης: Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων που θα αφορούν σε επιχορηγήσεις για τα «πρώτα έξοδα» των επαγγελματιών γίνεται προσπάθεια να ανοίξει στις 5 Μαΐου.

«Δώρο» έως 100.000 ευρώ για τα «πρώτα έξοδα»
Ουσιαστικά το Κράτος –ή πιο σωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση- κάνει «δώρο» σε όσους ανεβάσουν ρολά στην εστίαση ποσό που αγγίζει και τα 100.000 ευρώ, το οποίο δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, καθώς πρόκειται για επιχορήγηση. Αυτά τα ποσά θα χορηγηθούν μάλιστα για τα έξοδα των πρώτων δύο-τριών μηνών, έως ότου οι επιχειρήσεις σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Η ενἰσχυση αυτή δεν θα καλύπτει ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και θα αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.

Το «αγκάθι» με την επιχορήγηση των 100.000 ευρώ
Οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης ενίσχυσης δεν είναι άλλο από το ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένας μήνας αναμονής μέχρι να δουν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιχειρηματίες της εστίασης. Χρήματα βεβαίως που οι επαγγελματίες χρειάζονται εδώ και τώρα προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και με δεδομένου ότι ανοίγουν στις 3 Μαΐου.

Έρχεται και η «αποζημίωση ειδικού σκοπού» των 4.000 ευρώ
Ανάλογα προγράμματα του τύπου «κεφάλαια επανεκκίνησης» σχεδιάζονται και για άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και ο πολιτισμός. Η «βεντάλια» των ενισχύσεων θα ανοίξει πάντως και για άλλους κλάδους μέσα στον Μάϊο, αλλά με τη μορφή της λεγόμενης «ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού»: Πρόκειται ουσιαστικά για το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που ρίχνει οριστικά αυλαία. Το νέο σχήμα ενίσχυσης, δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνεχίζουν να έχουν «κατεβασμένα ρολά» τον Απρίλιο, όπως η εστίαση και τα γυμναστήρια, είτε ήταν κλειστές για κάποιο διάστημα μέσα στον ίδιο μήνα.

«Ενισχυμένη» αποζημίωση ανεξαρτήτως τζίρου
Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή την νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπολογίζεται πως θα ανοίξει το α’ 15νθημερο του Μαίου ώστε η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους να γίνει και αυτή εντός του ερχόμενου μήνα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Τα ποσά για τις επιχειρήσεις που επανεκκίνησαν τον Απρίλιο
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση:

-είναι μη επιστρεπτέα,

-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Και ενίσχυση των επιχειρήσεων με «κουπόνια»
«Κουπόνια» για την εξόφληση φόρων και εισφορών θα «μοιράζει» το νέο πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών» για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, το οποίο θα ενεργοποιηθεί και αυτό μέσα στον Μάιο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το δημόσιο έρχεται να καλύψει την «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει. Για την έκδοσή της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, ενώ η πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν την ενίσχυση
Ουσιαστικά, μέσα από αυτό το πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών», το δημόσιο έρχεται να καλύψει την «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει. «Ζεστό χρήμα» δεν θα πάρουν εκείνοι που θα καταστούν δικαιούχοι, θα τους χορηγηθούν όμως «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες:

  • ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους
  • απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης
  • έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται
  • παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020
  • παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Πηγη: enikonomia.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP