Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Λευτέρης Αβραμακης: "Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για την υποχρηματοδοτηση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα"

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

/ by Newsroom

Την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για τη χρηματοδότηση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6964/31.05.2021),  47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, διαπιστώνονται είτε καθυστερήσεις, είτε αποκλεισμός, είτε αναλογικά πολύ μικρή χρηματοδότηση σε σχέση με την αξία, τον όγκο και την συμβολή της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής  στην εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν το σύνολο των ποσών της συνδεδεμένης και πράσινης ενίσχυσης που δικαιούνται, καθώς το ΥΠΑΑΤ για λόγους μη κατανοητούς φέρεται να επιδιώκει την εξάντληση της προθεσμίας που έχει θέσει έως το τέλος Ιουνίου, στερώντας από τους δικαιούχους πολύτιμους πόρους για ένα ολόκληρο εξάμηνο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αντίστοιχα από την αρχή του έτους παρατηρούνται πρωτοφανείς αστοχίες και στην καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων του ΠΥΛΩΝΑ Ι της ΚΑΠ στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους με αποκορύφωμα τις συνδεδεμένες γάλακτος και κρέατος στην αγελαδοτροφία και αιγοπροβατοτροφεία, που σε ορισμένες περιοχές αποκλείεται το 50% των δικαιούχων.

Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στον Πυλώνα ΙΙ και την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Το γεγονός και μόνον ότι πρόσφατα υπήρξε απόφαση τροποποίησης με την οποία δίνεται παράταση 6 μηνών για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή του πλέον αναγκαίου μέτρου για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό, με τόσο σημαντικούς πόρους και μόχλευση, καταδεικνύει την αποκαρδιωτική κατάσταση της πορείας του προγράμματος. Η δε προοπτική νέων προσκλήσεων αναβάλλεται για τουλάχιστον το τέλος του 2021.

Επιπρόσθετα, απογοητευτική είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που συστάθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπου καμία έγκριση δανείου δεν έχει γίνει έως σήμερα, ενώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου, μόλις 567 εκατ. ευρώ αποδίδονται σε παραγωγικές δράσεις στον αγροδιατροφικό τομέα δηλαδή μόνον το 1,8% των πόρων του, ή 767 εκατ. Ευρώ (το 2,5%) αν συμπεριλάβουμε και τα αρδευτικά έργα.

Η εγκληματικά ελλειμματική χρηματοδότηση που επεφύλασσε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο, τη φετινή χρονιά ολοκληρώνεται και από την πρωτοφανή καθυστέρηση στην υποβολή της νέας Δήλωσης ΟΣΔΕ που με τη σειρά της οδήγησε, στην ακύρωση από μερικές Τράπεζες της δυνατότητας παροχής ρευστότητας μέσω της Κάρτας του Αγρότη με εγγύηση τις ενισχύσεις. Το έλλειμμα ρευστότητας στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση που ανεβάζει το κόστος παραγωγής σε κάθε στάδιο, δεν αναπληρώθηκε ούτε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς, ως φαίνεται, δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη χρηματοδοτικής αναζωογόνησης της Ελληνικής παραγωγής.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για το σύνολο των προβλημάτων της χρηματοδότησης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και την αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής που μέχρι σήμερα εξαντλείται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στην πρόκληση μεγάλων καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και στην υποχρηματοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Καθίσταται πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα στερεί από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πόρους που δικαιούνται. Οι μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που η ίδια προκαλεί, η αδρανοποίηση υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, η σχεδόν συμβολική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μια σειρά άλλων τεχνικών προβλημάτων που προκάλεσε η κυβέρνηση, αποκαλύπτει ένα σχέδιο περιορισμού του αριθμού των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είναι σαφές, ότι ιδίως η μεσαίας και μικρής κλίμακας αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να καλύψουν από μόνοι τα μεγάλα χρονικά κενά στη ροή εισοδημάτων που δικαιούνται, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά υποχρεώσεων που μεγέθυνε η πανδημία λόγω και της καθίζησης της ζήτησης και όντας αποκλεισμένοι από υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αναγκαστούν να τεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος όσων διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και μπορούν να περιμένουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά τις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού, επιδιώκει τη συγκέντρωση του συνόλου της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ευνοείται η επενδυτική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Αδιαφορεί πλήρως, ότι πίσω από κάθε χαμένη κτηνοτροφική μονάδα και αγροτική καλλιέργεια, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει συνεπάγεται φτωχοποίηση για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων και η μετατροπή της πρωτογενούς παραγωγής σε υπόθεση για λίγους. Αυτή την πολιτική οφείλουμε να την ανακόψουμε διότι ειδικά σε αγροτικούς Νομούς όπως ο Νομός Σερρών θα προκαλέσει περαιτέρω φτωχοποίηση, περαιτέρω πληθυσμιακή αποψίλωση, θα αδειάσει και θα ερημώσει τα χωριά μας. Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, θα αυξάνει συνολικά τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και θα δημιουργεί νέο πλούτο συνολικά για την κοινωνία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP