Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Στον «αέρα» η δομή προσφύγων στο Κλειδί Σιντικής

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

/ by Newsroom


Χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο η απάνθρωπη δομή στο Κλειδί του Δήμου Σιντικής. 

Κίνδυνος να χαθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία οικίσκων, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε περιοχή Natura, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη.

Έχασαν το... Κλειδί για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση; Το ερώτημα ανακύπτει με ένταση καθώς, όπως αποκαλύπτεται, η δομή προσφύγων στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής στον Νομό Σερρών κατασκευάστηκε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η πρόσφατη προσπάθεια να βγει τέτοια άδεια σκόνταψε πάνω στην αντίδραση των δεξιών παραγόντων του δήμου που υπέδειξαν μεν την τοποθεσία ως προσωρινή διαμονή, αλλά δεν θέλουν με τίποτα αυτή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα θέλει την εγκατάσταση 168 οικίσκων τύπου κοντέινερ και 90 διώροφων οικίσκων διαμονής τύπου κοντέινερ (για 1.500 ανθρώπους) σε μια περιοχή 23 στρεμμάτων και το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης με 3.700.000 ευρώ.

Οι εργασίες δεν αφορούν μόνο την εγκατάσταση των οικίσκων αλλά και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων σε βιολογικό καθαρισμό εντός της δομής καθώς οι εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με τον υγρότοπο της Λίμνης Κερκίνης που έχει καθοριστεί ως Εθνικό Πάρκο και, έστω ως γνωμοδοτική, απαιτείται η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, ο οποίος αρχικά έδωσε έγκριση αλλά στη συνέχεια, κατόπιν πιέσεων, ανακάλεσε. Το ερώτημα «Πού οδηγούνται σήμερα τα λύματα;» παραμένει αναπάντητο, ενώ έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι φθάνουν παρανόμως στον ποταμό Στρυμόνα και από εκεί φυσικά... στην Κερκίνη!

Στη δομή, που είχε ξεκινήσει με 700 πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα φιλοξενούνται περί τα 450 άτομα. Η απόφαση για τη δημιουργία της στη θέση –που όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» πριν ακόμη τη λειτουργία της είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη επιλογή– ελήφθη τον Μάρτιο του 2020, με το σκεπτικό ότι θα λειτουργούσε προσωρινά για δύο μήνες. Η θέση ήταν πρόταση της δημοτικής αρχής Σιντικής (δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης, απόστρατος της Αεροπορίας) που είχε απορρίψει άλλες θέσεις τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο υπήρξε πρόσκληση σε μία μόνο εταιρεία να καταθέσει προσφορά κατασκευής κτισμάτων στη δομή τύπου κοντέινερ και στις 12.06.2020 της ανατέθηκε το έργο με προϋπολογισμό 3.700.000 και όρο να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Στη 01.10.2020 με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης μειώνεται η εγγύηση για την κατασκευή του έργου στο 5%. Στις 11.01.2021 δίνεται παράταση για ολοκλήρωση του έργου στις 28.01.2021 έπειτα από αίτημα του εργολάβου (17.12.2020).

Στις 14.05.2021 νέα παράταση για ολοκλήρωση στις 31.06.2021, έπειτα από νέο αίτημα του εργολάβου, ενώ αναγνωριζόταν ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα από αυτόν για τις καθυστερήσεις. Στις 25.05.2021 εισήχθη στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης ως θέμα η έγκριση περιβαλλοντικών όρων της δομής (βρίσκεται σε περιοχή OB1 Natura) με τη σημείωση ότι επειδή πρόκειται για «θέμα εθνικής σημασίας», η όποια απόφαση είναι μόνο γνωμοδοτική!!! Ως εκ τούτου, η εισήγηση είναι θετική.

Ομως, στις 27.05.2021 ο δήμαρχος Σιντικής και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα, βλέποντας το θέμα, αντιλαμβάνεται ότι θα βάλει την υπογραφή του για ουσιαστική μονιμοποίηση της Δομής και μάλιστα με πρόβλεψη χωρητικότητας 1.500 ατόμων και αντιδρά, αρχικά στέλνοντας σε όλα τα μέλη της επιτροπής email όπου τους ζητά να ψηφίσουν αρνητικά στο θέμα. Στη συνέχεια, προφανώς μιλώντας με άλλα μέλη του Δ.Σ. που ανήκουν στη Ν.Δ., καταλήγουν να αιτηθούν την απόσυρση του θέματος πιθανόν για να μη φανούν ότι έρχονται σε κόντρα με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σάββας Καζαντζίδης με email του το βράδυ της Πέμπτης 27.05.2021 ειδοποιεί τα μέλη της επιτροπής ότι αποσύρεται το θέμα από τη συζήτηση, ανακαλύπτοντας μη τεκμηριωμένα στοιχεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κι έτσι η ΜΠΕ πιθανόν δεν θα επανέλθει στον Φορέα, όπου δεν αποκλείεται να πήγε κατά λάθος, αλλά θα αποφανθεί ο ανώτερος φορέας ο οποίος συστάθηκε με τον τελευταίο νόμο Χατζηδάκη. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Χωρίς ΜΠΕ, θα εισπραχτούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Εχουν ενδιαφέρον και μερικά ακόμη ερωτήματα. Πότε ανακάλυψαν οι τοπικοί παράγοντες ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 ή ότι είναι παντελώς ακατάλληλη για ανθρώπους; Η υπάρχουσα δομή έχει πολεοδομικές άδειες; Πού πηγαίνουν μέχρι σήμερα τα λύματα; Γιατί απορρίφθηκε από τον δήμο η πρόταση του υπουργείου Μετανάστευσης να παραχωρήσει 1,5 στρέμμα για να καλλιεργούν οι πρόσφυγες λαχανόκηπο; Τι το... κινδυνώδες περιείχε η συγκεκριμένη πρόταση;


Πηγή: efsyn.gr (Απόστολος Λυκεσάς


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP