Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και την εστίαση

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

/ by Newsroom

Μέχρι αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες όσο και για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Αυτό είπε πριν από λίγο η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις γι' αυτά τα δύο θέματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά "θα κάνετε λίγη υπομονή. Μέχρι αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες και για τη λειτουργία της εστίασης".

Σχέδιο "πόρτα-πόρτα" 

Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιδιώκει να ενισχύσει τους εμβολιασμούς κατά του κορoνοϊού και της μετάλλαξης" Δέλτα", θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «πόρτα-πόρτα». Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου να έχουν πειστεί όσοι έχουν αμφιβολίες και να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει να φτάσει το μήνυμα «εμβολιάζομαι - προστατεύομαι» σε κάθε γωνιά της χώρας, βάζοντας στο παιχνίδι την αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους τοπικούς φορείς, ακόμα και πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ειδικά στους νέους μέσω των social media.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αρχή των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα γίνει μέσα στον Ιούλιο από τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Στο δεύτερο γκρουπ των πολιτών δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν αθλητές από επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία και εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, σύμφωνα με το STAR. Πάντως, το μόνο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.


Οι επαγγελματικές ομάδες που μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό ολοένα και αυξάνονται, καθώς στόχο αποτελεί να είναι εμβολιασμένοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή έρχονται σε επαφή με το κοινό. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους στην Πολιτική Αεροπορία, σε Κέντρα Επιχειρήσεων, στον ΔΕΔΔΗΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στο Φυσικό Αέριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έως τον Σεπτέμβριο, στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι στα νοσοκομεία, δηλαδή ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι μόλις το 60% των διοικητικών έχει εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το STAR, όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μετακινούνται από υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε άλλες θέσεις για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή θα μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών ή σε υποχρεωτική αναστολή.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", δεν αποκλείεται να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών, ακόμη και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών για να εισέρχονται στους ναούς. Για το τελευταίο επικρατεί έντονος προβληματισμός, μια που όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους πιστούς, υπάρχουν, όμως, φωνές εντός της Εκκλησίας που τάσσονται υπέρ του να εφαρμοστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα σενάρια για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση - διασκέδαση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφάσισαν να δουν πρώτα πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συνδυασμό και με τη συμπεριφορά των πολιτών, ώστε να υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων πριν από τις τελικές ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση. Ήδη σύμφωνα με τη Realnews, πάνω στο τραπέζι είναι όλα τα σενάρια, ακόμα και να καθυστερήσει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης ή το εσωτερικό των καταστημάτων να φιλοξενεί μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν ήδη νοσήσει, κάτι που φαίνεται πως ζήτησαν και οι ειδικοί. Μπορεί εδώ και δέκα ημέρες να έχει ήδη ανακοινωθεί πως από την Πέμπτη 15 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα επιλογής να διαμορφώσουν το εσωτερικό των καταστημάτων τους έτσι ώστε να προορίζεται είτε μόνο για εμβολιασμένους είτε για εμβολιασμένους και μη, αλλά η εξέλιξη της «Δέλτα» μπορεί να ανατρέψει κάποια δεδομένα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τρία βασικά σενάρια, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία:

1. Να καθυστερήσει για ένα μικρό διάστημα το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων και να συνεχίσει όπως είναι σήμερα η λειτουργία των καφέ, των εστιατορίων, των κλαμπ και των κέντρων διασκέδασης στους εξωτερικούς χώρους.

2. Να χρησιμοποιείται το εσωτερικό των καταστημάτων μόνο από πλήρως εμβολιασμένους και από όσους έχουν νοσήσει. Υπήρξε, μάλιστα, και η πρόταση αυτό να ισχύσει ουσιαστικά μόνο για τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν προκριθεί ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή να προσέρχονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να ξεπεραστεί και κάθε συνταγματικό εμπόδιο, αν υπάρχει, κάτι που εξετάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο.

3. Να προχωρήσει ο σχεδιασμός με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να επιλέξουν είτε να διαμορφώσουν ως covidfree το εσωτερικό των καταστημάτων τους είτε να ακολουθήσουν το μεικτό σύστημα. Δηλαδή να μπορούν να εισέλθουν στον χώρο και εμβολιασμένοι και μη, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (μοριακού ελέγχου ή rapid test), μειώνοντας όμως έτσι κατά πολύ την αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου.

Όπως και να έχει, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα εντατικοί, με τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά, ενώ από την περασμένη Πέμπτη τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με καθήμενους. Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σε κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει τα επόμενα 24ωρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και των εμπλεκομένων κυβερνητικών στελεχών.


Πηγη: enikos.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP