Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Ελληνικό καλοκαίρι με "μοντέλο" Μυκόνου: Για ποιες περιοχές έχει σημάνει συναγερμός - Τα σχέδια για το Φθινόπωρο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

/ by Newsroom


Καλοκαίρι με "μοντέλο Μυκόνου" στις περιοχές όπου καταγράφεται πανδημική έξαρση έχει επί τάπητος η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Η σκληρή απόφαση για το νησί των Ανέμων ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα από 77 σε 318. Εκτιμήθηκε ότι η ταχύτατη επιδείνωση είναι προδιαγεγραμμένη εάν δεν τεθούν περιορισμοί και δεν ληφθούν μέτρα.

"Καμπανάκι" έχει ηχήσει όμως και για άλλους νησιωτικούς προορισμούς καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακολουθούν την πορεία της Μυκόνου με χρονική διαφορά μιας εβδομάδας. Στην Πάρο το σύνολο των κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών είναι 163, στη Σαντορίνη 103, στη Μήλο 30 και στο Ρέθυμνο περί τα 600. Αντίστοιχα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο φτάνοντας τα 55 από μόλις εννέα. Στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιάστηκαν (878 κρούσματα στις 15/7 σε σχέση με 310 περιστατικά στις 7 Ιουλίου). Οι ειδικοί βέβαια εξετάζουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε νησιού, όπως τον μόνιμο πληθυσμό και πόσο αυτός αυξάνεται κατά την τουριστική περίοδο αλλά και το προφίλ των τουριστών. Εξίσου σημαντικός παρανομαστής για την κάθε περίπτωση είναι και η τοπική εμβολιαστική κάλυψη. Όμως, στη Μύκονο όπου ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 3,31%, το 53,87% των πολιτών που διαμένουν εκεί μόνιμα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το αντίστοιχο ποσοστό για τους εμβολιασμένους με μία δόση αγγίζει το 62,58%. Κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός στο συγκεκριμένο νησί διπλασιάζεται με την είσοδο των τουριστών αλλά και εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι σημειωτέον είναι κατά κανόνα νέοι και ανεμβολίαστοι. Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των μέτρων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες μετάδοσης του ιού.

Σε κάθε περίπτωση αντίστοιχη είναι η εμβολιαστική κάλυψη και σε άλλα νησιά, όπου έχει σημάνει "πορτοκαλί" συναγερμός, όπως επισημαίνεται στα "ΝΕΑ". Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Πάρο, όπου η τάση των κρουσμάτων είναι ανοδική, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν το 51,31% και στη Σαντορίνη το 54,13%. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την εξέλιξη του τέταρτου κύματος που αιτιολογεί την απόφαση για ειδικά μέτρα που αφορούν στη διενέργεια περισσότερων τεστ. Ήδη σε αυτές τις έξι περιοχές οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό υποχρεούνται να υποβάλλονται εβδομαδιαίως σε δύο τεστ και να καταχωρούν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr. Ακόμη υποχρεώνονται για διπλό τεστ - self και rapid- εβδομαδιαίως και οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στα επιβατηγά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το Φθινόπωρο

Εκτός από τα τοπικά lockdown τύπου Μυκόνου σε περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, η τακτική που προκρίνει το Μαξίμου σε μια περίοδο... πορτοκαλί συναγερμού για τους ανοδικούς πανδημικούς δείκτες και αγωνίας για την επιτάχυνση της "Ελευθερίας" περιλαμβάνει για το Φθινόπωρο ανοικτές κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες και διεύρυνση του μείγματος "κίνητρα- αντικίνητρα και υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού".

Με το κέντρο βάρους αυτή τη στιγμή να πέφτει στις τουριστικές περιοχές, η κυβέρνηση προχωρά σε "ειδικά μέτρα" με ισχύ και επαναξιολόγησή τους πλέον ανά μία εβδομάδα, όπως δείχνουν οι αποφάσεις για τη Μύκονο, ενώ μπαίνουν επί τάπητος και οι σχεδιασμοί για το Φθινόπωρο και τον χειμώνα, με στόχο την οργάνωση μιας διαδικασίας που θα διατηρεί ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Στο μεταξύ αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Μετά τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ευάλωτων ομάδων και τους υγειονομικούς, το πεδίο της υποχρεωτικότητας αναμένεται να διευρυνθεί με τη συζήτηση να ανοίγει και να διαρκεί για τις επόμενες εβδομάδες. Δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, πανεπιστημιακοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι - κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα- βρίσκονται σε "θέσεις πρώτης γραμμής" είναι οι ομάδες που θα απασχολήσουν τις συσκέψεις κυβέρνησης και επιστημόνων.

Για τους κλειστούς χώρους συνολικά διατυπώνονται ήδη σκέψεις να λειτουργούν το Φθινόπωρο και τον χειμώνα μόνο με εμβολιασμένους πολίτες, όπως συμβαίνει τώρα στη διασκέδαση.


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP