Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Δήμος Σερρών: Πραγματοποιήθηκε η 3η Συνάντηση της ΤΟΣ του δικτύου space4people

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

/ by Newsroom


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή  10 Σεπτεμβρίου 2021 η 3η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (Τ.Ο.Σ.) των Σερρών (URBACT Local Group-ULG) του  δικτύου «space4people», συνεχίζοντας  με τον τρόπο αυτό  τις τακτικές συναντήσεις της. Τα Μέλη της Τοπικής Ομάδας καλούνται να  σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν λειτουργικά και να μετατρέψουν σε περισσότερο ελκυστικό τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Στη 3η Συνάντηση των Μελών της Τ.Ο.Σ. των Σερρών που οργανώθηκε και αυτή τη φορά διαδικτυακά λόγω των προληπτικών μέτρων και των κανόνων προστασίας του covid-19, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών και των Τεχνικών Υπηρεσιών του, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής  του Τμήματος Τροχαίας Σερρών, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, των Φορέων και Συλλόγων των Μ.Μ.Μ. και του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων νομού Σερρών. 

Το πρόγραμμα της 3ης Συνάντησης ξεκίνησε με αναφορά στον χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών  του έργου “space4people” και τη σημασία του URBACT ως εργαλείο ανάλυσης στρατηγικού σχεδιασμού, από την Συντονίστρια του έργου κα. Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό-Συγκοινωνιολόγο. 

Τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που έλαβαν μέρος τα μέλη της Τ.Ο.Σ. αλλά και πολλοί συμπολίτες μας παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου κ. Δημήτρη Ρωσσάκη. Η έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα διάδρασης με το κοινό των Σερρών,  αφορούσε αφενός την αξιολόγηση των προκαταρτικών ενεργειών που απαιτούνται και αφετέρου την δυνατότητα να προτείνουν δράσεις που θα ήθελαν να γίνουν στo πλαίσιo των «Δράσεων Μικρής Κλίμακας» (small scale actions).

Στη συνέχεια ο κ. Απόστολος Μπιζάκης Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος από την ομάδα του Τεχνικού Συμβούλου, παρουσίασε και ανέλυσε τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολίτες αλλά και οι Υπηρεσίες των Σερρών σε αυτό το ιδιότυπο «Εργαστήριο Ιδεών» που διακινήθηκε διαδικτυακά την προηγούμενη περίοδο. Επισήμανε την αναγκαιότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας και του διαδικτύου για την ενημέρωση των Πολιτών μέσω δημιουργίας εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας (application - location based service) του Δήμου, αλλά και ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πληροφορίες προσβασιμότητας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

 

Ακολούθως η Συντονίστρια του έργου κα Μίκικη, υπενθύμισε ότι το “space4people” προτείνει επιλεκτικές ενέργειες και δράσεις προκειμένου να συμπληρώσουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό που ήδη έχει η πόλη, σε μια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού και όχι μεμονωμένων ενεργειών.

Τόσο η κα Ελένη Μαδεμλή, Πολιτικός Μηχανικός MSc και Συντονίστρια της ULG, όσο και η κα Λίλα Θεοδωρίδου, Καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επικροτώντας τις προτάσεις και τις θέσεις που ανέπτυξε στην παρουσίασή του ο κ. Μπιζάκης, τόνισαν την ανάγκη προσανατολισμού σε «έξυπνους οδηγούς» δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πληροφορίες προσβασιμότητας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Συνεχίζοντας τον διάλογο με την παρέμβασή της η κα Νάσσου, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σερρών,  πρόσθεσε τη δυνατότητα ενίσχυσης και ανάδειξης και άλλων σημείων της πόλης πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, προσανατολίζοντας σε αυτά τους επισκέπτες μέσω της χρήσης των προαναφερθέντων «τεχνολογικά έξυπνων οδηγών», αλλά και της σήμανσης του αστικού ιστού.

Στη συνέχεια με τη συμβολή του κ. Δημήτρη Ρωσσάκη και της κας Μαδεμλή κρίθηκε σκόπιμη περαιτέρω ομαδοποίηση των προτάσεων δράσεων που προέκυψαν μέσα από τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, αλλά και τη δυνατότητα άντλησης ποιοτικότερου feedback. Με δική του παρέμβαση ο Διοικητής της Τροχαίας Σερρών κ. Παναγιώτης Ηπειρώτης, τόνισε με έμφαση την ασφάλεια πεζών και ποδηλατών μέσω της σήμανσης και η κα Μίκικη συμπλήρωσε την ανάγκη για ενημέρωση - εκπαίδευση των μαθητών για την «ανάγνωση» της σήμανσης και εν γένει του δημόσιου χώρου, μέσω της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εργασίες της 3ης ΤΟΣ ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του Προγράμματος των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που οργανώνεται φέτος για 13η χρονιά  από τον Δήμο Σερρών. Σε αυτές θα συμμετάσχει ενεργά φέτος και το έργο “space4people” με την παρουσία του στην διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar) της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο street event της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου στον Πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή. 

Τα Μέλη της ΤΟΣ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP