Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Εφορία: Ο «μεγάλος αδελφός» τίθεται σε λειτουργία – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο μέσω διασταυρώσεων

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

/ by Newsroom


Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός της Εφορίας έχει σχεδόν στηθεί και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για να ενεργοποιηθεί ο «μεγάλος αδελφός».

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η υιοθέτηση του συστήματος Eispraxis αλλάζει μια καλή από τις αρχές της νέας χρονιάς τον τρόπο των συναλλαγών του πολίτη με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Και κυρίως αλλάζει τον τρόπο που πλέον οι ελεγκτικές αρχές θα εντοπίζουν τους φοροφυγάδες. Από την 1η Γενάρη ξεκινά το ηλεκτρονικό «σάρωμα» κάθε συναλλαγής και οι αλλεπάλληλες διασταυρώσεις.

Σαρωτικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στο πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό εκείνων που επιχείρησαν να καρπωθούν παράνομα τις οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας αλλά και τις αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών: Ήδη έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιτήδειοι με τις ελεγκτικές αρχές να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει «χαράξει» συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματίζει ένα ευρύ «πακέτο» διασταυρώσεων.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο με σαρωτικές διασταυρώσεις

Ποιους λοιπόν θα επιχειρήσει να εντοπίσει η ΑΑΔΕ και τι προβλέπει το σχέδιό της;

  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
  • Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, με εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων όσον αφορά την υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.
  • Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων ποσών αναδρομικών εισοδημάτων ή πρόσθετων αποδοχών.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις με αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Από την αρχή της νέα χρονιάς, πάντως, ο ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των οφειλών, ώστε να καταστεί ευκολότερη η είσπραξή τους.

Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή κινείται και η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για διαχωρισμό των χρεών σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης, αφενός για να δοθεί επιτέλους μια λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, αφετέρου για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας όσων ασχολούνται και ως εκ τούτου να είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών.

Αγώνας ταχύτητας για τις υποθέσεις στα όρια παραγραφής

Υπάρχουν όμως και τα χρέη που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής: «Αγώνα ταχύτητας» για να μην μπουν στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων, που ενδέχεται να αφήσουν στο απυρόβλητο δεκάδες παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και να στερήσουν από τα ταμεία του Δημοσίου σημαντικά έσοδα, ξεκινά το τελευταίο δίμηνο του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ήδη οι φορολογικές αρχές έχουν «στοχοποιήσει» τις υποθέσεις εκείνες με το μεγαλύτερο φορολογικό αλλά και εισπρακτικό ενδιαφέρον και οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρώτες φυσικά στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει οι υποθέσεις του 2015, οι οποίες παραγράφονται 31 Δεκεμβρίου 2021. Παρ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει νωρίτερα το έργο τους, αφού με βάση τη νομοθεσία πρέπει να δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα 20 ημέρων, σε κάθε ελεγχόμενο, προκειμένου να αντικρούσει την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου από τη στιγμή που του κοινοποιείται.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, όχι μόνο να εκδοθούν, αλλά και να παραδοθούν στους ελεγχόμενους τα σημειώματα ελέγχου, καθώς εάν παραδοθούν από την 1η/1/2022 και μετά, οι υποθέσεις είναι παραγεγραμμένες.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 παραγράφονται:

– Υποθέσεις του έτους 2005, αφού εάν για κάποιο έτος δεν είχε υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές έχουν δικαίωμα να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
– Υποθέσεις ΦΠΑ του 2010 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως -για παράδειγμα- εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις, αφού για τις εν λόγω υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής φτάνει στα οκτώ έτη.
– Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
– Υποθέσεις της χρήσης 2015, είτε φορολογίας εισοδήματος, είτε ΦΠΑ, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2020.

Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Έρχεται και ο ηλεκτρονικός «φοροεισπράκτορας»

Σύντομα θα κάνει την.. εμφάνισή του και ο ηλεκτρονικός… φοροεισπράκτορας, ονόματι Eispraxis: Στα «σκαριά» είναι ένα νέο σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν με ένα κλικ ποιοι οφειλέτες έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους και ποιοι όχι.
Με το πάτημα ενός κουμπιού η εφορία θα μπορεί να «βλέπει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και εφόσον κρίνει πως μπορεί να τα εξοφλήσει με διαδικασίες- «εξπρές» θα προχωρά σε κατασχέσεις.

Με το πού θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ενός ελεγκτή τα ονόματα εκείνων που μπορούν βάσει τραπεζικών καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν, τότε θα ενεργοποιούνται «αυτόματα» διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ενεργοποιήσει σύντομα και αυτό το σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών.


Πηγή: enikonomia.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP