Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Τσίπρας για Τουρισμό-Επισιτισμό: Πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι είναι αναλώσιμοι;

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

/ by Newsroom


“Πυρά” κατά της κυβέρνησης για το θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον Τουρισμό  και στον  Επισιτισμό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας , και διερωτήθηκε πώς να βρει κανείς εργαζόμενους όταν θεωρεί ότι είναι αναλώσιμοι;

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας  στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε  με την Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, «τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο».  Και υπογράμμισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές «που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».

Επίσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ακούει από παντού ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι «και το ερώτημά μου είναι: πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής είναι αναλώσιμος;».

Τόνισε ότι «όταν θεωρείς ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και τους βάζεις να δουλεύουν με όποιες συνθήκες και όποιες απολαβές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο χωρίς ελέγχους, τότε πυροβολείς τα πόδια σου, πυροβολείς τα πόδια της οικονομίας και της κοινωνίας γιατί δημιουργείς συνθήκες κοινωνικής κρίσης». Σημείωσε ότι «αν δεν καταλάβουμε ότι δεν μπορείς να έχεις παραγωγικότητα με συνθήκες εργασιακής ασυδοσίας τότε δεν θα πάει μπροστά η οικονομία σε κανέναν κλάδο».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα, να υπάρχει τρομακτική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο και όταν ο νέος άνθρωπος, σε όποιο κλάδο, γνωρίζει ότι στο εξωτερικό θα βρει πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίες και πολύ καλύτερους μισθούς, δεν θα μείνει να δουλέψει εδώ».

«Ψάχνουμε να βρούμε τώρα “τι έχουν οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν”», σχολίασε, για να σημειώσει ότι «δεν έχουν κάτι οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν» και πως «το βιοτικό τους επίπεδο και οι μισθοί είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλοί».

Σημείωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού που είναι και θα είναι ένας απ’ τους πιο παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας» για να τονίσει ότι «πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να επενδύσουμε στην εκπαίδευσή του, στις συνθήκες εργασίας του, στις αποδοχές του».

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το θέμα του μισθού «που έτσι κι αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι σε όλους τους κλάδους πρέπει να πάει στα 800 ευρώ, διότι αυτή τη στιγμή οι όποιες αυξήσεις έγιναν είναι χαμηλότερες απ’ τον πληθωρισμό και ο μισθός στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι ήταν δώδεκα χρόνια πριν, πριν από το 2010». Επιπλέον τόνισε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το θέμα των ελέγχων, της ανασυγκρότησης του ΣΕΠΕ και έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε, έστω σε πιλοτική εφαρμογή αρχικά, τη δυνατότητα του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, για να υπάρξουν συνθήκες που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά» είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Ανέφερε ότι επισκέφτηκε την Κρήτη ο διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου σουηδικού πρακτορείου που φέρνει περίπου 160.000 Σουηδούς το χρόνο στα Χανιά «και είπε ότι αυτό που διαπιστώνει τους τελευταίους δυο μήνες είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Φανταστείτε ότι σε ένα εστιατόριο πεντάστερου ξενοδοχείου που γευμάτιζαν 220 πελάτες του ξενοδοχείου υπήρχαν 4 σερβιτόροι. Ένας σερβιτόρος για 55 πελάτες», σημείωσε ο κ. Χότζογλου. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, αν ένας εργαζόμενος έχει κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχουν γραφεία επιθεώρησης εργασίας και πρέπει να πάει στη Σύρο. «Η απάντηση που πήρα απ’ την κυβέρνηση είναι ότι εδώ δεν έχουμε δικαστήρια σε αυτά τα νησιά, θα έχουμε ΣΕΠΕ;», πρόσθεσε.


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP