Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Γιώργος Καββαθάς: Στο «φάσμα του λουκέτου» ο κλάδος της εστίασης, αποτυχημένα τα μέτρα

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

/ by Newsroom

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στον κλάδο της εστίασης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την κλίμακα του οικονομικού βουλιάγματος, με τον τζίρο να καταγράφει πτώση κατά 59% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μοναδικό πράγμα που συμφωνούν απολύτως εργοδότες και εργαζόμενοι του κλάδου είναι ότι ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, αφού θα φανούν τα αποτελέσματα των παραπάνω απωλειών.

Ο Χειμώνας θα είναι χειρότερος διότι, όπως μας λέει ο Γ. Καββαθάς, με τα ισχύοντα μέτρα, ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στους εσωτερικούς χώρους θα μειώσει στο 1/3 τη δυναμικότητα της επιχείρησης, από το 60% που είναι το καλοκαίρι στους εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους. «Έχεις και τον φόβο των καταναλωτών. Σήμερα πάμε σε μια ταβέρνα και αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί καθόμαστε στον εξωτερικό χώρο. Στον εσωτερικό θα το σκεφτείς δυο φορές να πας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη η κατάσταση». «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και καθημερινά μπαίνουν περιοχές στα ειδικά μέτρα. Χθες μπήκαν τα Γιάννενα, η Αχαϊα και η Κοζάνη. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 20 περιφερειακές ενότητες στις οποίες έχουμε ειδικά μέτρα, δηλαδή κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων του κλάδου τα μεσάνυχτα».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι και το ενοίκιο. Από 1η Οκτωβρίου ο μισθωτής και εκμισθωτής μπορούν να συμφωνήσουν σε μια μείωση του ενοικίου κατά 30%. Αν δεν τα βρουν, οι επιχειρήσεις του κλάδου παγιδεύονται διότι, όπως τονίζει ο Γ. Καββαθάς,έχουν επενδύσει κεφάλαιο στον χώρο που έχουν εκμισθώσει και δεν είναι εύκολο να φύγουν. «Πέρα από το κόστος της μετεγκατάστασης, που είναι τεράστιο, το να φύγω σημαίνει ότι χάνω και ένα κομμάτι του πελατολογίου μου. Διότι αν το βράδυ λέμε να πάμε στο χ κατάστημα και δεν υπάρχει, δεν θα κάτσουμε να ψάξουμε πού πήγε. Θα πάμε στο επόμενο.».

Ο Γ. Καββαθάς χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης «ανακουφιστικά» αλλά όχι ουσιαστικά. «Ο υπουργός, κ. Γεργιάδης ισχυρίζεται ότι η εστίαση πήρε 1,5 δισ. Είναι τεράστιο ποσό. Αν είχε πάρει 1,5 δισ η εστίαση τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα στον κλάδο. Ο κλάδος είναι στο κόκκινο και οικονομικά και ψυχολογικά». Χαρακτηρίζει επίσης αποτυχημένο το Συν-Εργασία, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης που έχει και ελαστικές μορφές απασχόλησης, «οπότε δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα».

Τα άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη του προέδρου ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι:

  • Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος και όχι μέσω δανεισμού από τράπεζες
  • Πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους στο 100%
  • Μείωση ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση

«Μετά το δόγμα “μισή δουλειά – μισή ζωή” πάμε στο δόγμα “βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ’ έξι»

Για τι σημαίνει η κρίση στον κλάδο για τους εργαζόμενους, απευθυνθήκαμε στον Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Μία στις τρεις εποχικές επιχειρήσεις εστίασης δεν άνοιξε καθόλου» τονίζει μιλώντας στο Tvxs.gr. «Και οι υπόλοιπες απασχολούσαν κάτω από το μισό προσωπικό, καθώς είχαν, είτε μειωμένο ωράριο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είτε γιατί δεν είχαν τον τουρισμό των άλλων ετών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το Ιόνιο, όπου η εστίαση βούλιαξε οικονομικά. Γι’ αυτό υπάρχει και τόση μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Γιατί αυτές οι 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας που δείχνει η ΕΡΓΑΝΗ και η ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με πέρυσι, προέρχονται από τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.».

Μας εφιστά την προσοχή και σε αυτό που χαρκτηρίζει «παράδοξο της φετινής σεζόν». «Αν μια επιχείρηση εφάρμοζε τα πρωτόκολλα υγείας του ΕΟΔΥ θα έπρεπε να είχαμε αύξηση των θέσεων εργασίας. Αντίθετα έχουμε μείωση των θέσεων εργασίας και απολύσεις πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν εφάρμοσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όταν σε ένα ξενοδοχείο απαγορεύεται ο μπουφές, σημαίνει ότι αντί για έναν σερβιτόρο χρειάζεσαι τρεις. Όταν σε μια επιχείρηση εστίασης τα πρωτόκολλα απαιτούν αυστηρό σέρβις, να μην σηκώνεται καθόλου ο πελάτης από τη θέση του κλπ, αντί να δούμε αύξηση προσωπικού, είδαμε μείωση. Έχουμε καταγγελίες για 30 μέρες εργασίας, επί 10 – 12 ώρες την ημέρα, για απλήρωτες αποδοχές. Αυτά είναι κάτι που σπάσανε κάθε ρεκόρ γι’ αυτό και βγήκαμε με ανακοίνωση στην οποία λέγαμε ότι τέτοια εργοδοτική παραβατικότητα ούτε την εποχή των μνημονών δεν είχαμε ζήσει.».

Προσθέτει ότι τα προβλήματα για τους εργαζόμενους του κλάδου ξεκίνησαν πριν την πανδημία. «Έχουμε υπογράψει με τους εργοδότες μια συλλογική σύμβαση εργασίας από 12/12/2019 η οποία αφορά 400.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και για πρώτη φορά μπήκαν μέσα όροι για τους διανομείς, με ικανοποιητικό βασικό μισθό και όλα τα θεσμικά. Δυστυχώς το υπουργείο Εργασίας δεν την έχει κηρύξει γενικώς υποχρεωτική, με αποτέλεσμα οι μισθοί να είναι στα επίπεδα της κατώτατης εθνικής συλλογικής.».

Ο ίδιος εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι το ΣΥΝ- εργασία «με τη μορφή που πήρε τελικά είναι ικανοποιητικό για τους εργοδότες αφού δεν επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και αποδίδει σε αυτόν τον μισό μισθό, με τα υπόλοιπα να τα αποδίδει το κράτος» οι λόγοι που δεν μπήκαν οι επιχειρήσεις είναι δύο:

  • Άργησε η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις εισφορές. «Στην αρχή έλεγαν να πληρώνει ο εργοδότης τις εισφορές, μετά το πήγαν στο 50% και τελικά τους απάλλαξαν».
  • Η κυβέρνηση κράτησε ζωντανό τον νόμο για εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να τον προτιμούν.

 

«Εμείς αυτό που ζητάμε γιατί ο Χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και τώρα θα φανούν οι επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση, είναι την πλήρη χρηματοδότηση των εποχικά εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Σε ό,τι αφορά στους συναδέλφους που δουλεύουν σε 12μηνη βάση, να αναπληρώνεται ο μισθός τους επιτέλους στα επίπεδα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία είναι ενεργή, αλλά δεν έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.».

Τέλος, σχετικά με τη νέα «επέλαση» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις με αύξηση, μεταξύ άλλων, των απλήρωτων υπερωριών, ο Γιώργος Χότζογλου τονίζει: «Μετά το δόγμα “μισή δουλειά – μισή ζωή” πάμε στο δόγμα “βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ΄ έξι. Δεν είναι έτσι. Τα συνδικάτα θα μελετήσουν λεπτομερώς το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και εδώ είμαστε και να αντιδράσουμε και να παλέψουμε για να μην εφαρμοστεί αυτό το πράγμα».

 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP