Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

«Κούρεμα» 50% σε όλες τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

/ by Newsroom


Πολύ κοντά η κυβέρνηση σε οριστική απόφαση για διαγραφή του μισού ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις και με τους τρεις πρώτους κύκλους του προγράμματος. Άνοιξε το δρόμο απόφαση της Κομισιόν.

Την αναδρομική διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το σενάριο προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου, ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο, όπως έγινε με τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τον δρόμο για το «κούρεμα» του 50% των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας άνοιξε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετατροπή επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις. Αν και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αρμόδιες πηγές τοποθετούν το ποσοστό της διαγραφής στο 50%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ να επιστρέψουν τελικά στο κράτος λιγότερα ποσά από το 2022 και μετά.

Τη περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.

Η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για ήσσονος σημασίας ενισχύσεις (de minimis), που είναι 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς.

Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Στο μεταξύ σήμερα ανοίγει ξανά η πλατφόρμα “mybusinessSupport” της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός, γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για την υποβολή της αίτησης. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ.

Την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η  Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται για επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ, αλλά αν παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους και στα 4.000 ευρώ για περισσότερους εργαζόμενους.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν. Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική πλατφόρμα.


Πηγή: businessdaily.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Internet #Viral by MyWonderWall


Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP