«Ανοίγει» η πόρτα για χιλιάδες νοικοκυριά ώστε αυτά να διεκδικήσουν είτε μια σειρά από επιδόματα, είτε εκπτώσεις φόρου: Τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών έχουν «ισοπεδωθεί» από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» που δέχτηκαν πρώτα από τα Μνημόνια και αμέσως μετά με την πανδημία. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο αναστολών ή αναγκαστικού «λουκέτου» θα διαπιστώσουν ότι φέτος δεν θα πληρώσουν -για παράδειγμα- καθόλου ΕΝΦΙΑ ή τον... μισό!
Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για φόρο-εκπτώσεις παραμένουν οι ίδιες με την περασμένη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής –μεταξύ άλλων- του ΕΝΦΙΑ: Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι έχουν επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή
Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
- Οι τρίτεκνοι με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 16.000 ευρώ
- Οι πολύτεκνοι με εισόδημα 17.000 ευρώ – προσαύξηση στο όριο ειδοσήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (άνω των τεσσάρων)
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ
Το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 150τ.μ.
Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ;
Όταν,
- το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
- η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πότε θα υιοθετηθούν μειώσεις 8% στον ΕΝΦΙΑ
Πέρα από τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή του φόρου που θα έχουν χιλιάδες οικογένειες, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκπτωση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια: Αν πράγματι καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να «κλείσει» την άσκηση της προσαρμογής αντικειμενικών – εμπορικών αξιών μέχρι το τέλος Μαρτίου, τότε στο τέλος Απριλίου θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο που θα έχει αντίκτυπο και στον ΕΝΦΙΑ: Εάν η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες «κλείσει» εντός των επόμενων μηνών και υπάρχει επαρκής χρόνος προσαρμογών και στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις έως και 8% που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό, πάντως, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου των εκτιμητών. Στην περίπτωση, κατά την οποία η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει, μοιραία οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετατίθενται για το 2022.
Για ποιους θα «κουρευτεί» ο φόρος
Γιατί όμως η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που έχει προσδιοριστεί στο 8%, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο πεδίο προσαρμογής αντικειμενικών με εμπορικές αξίες; Η απάντηση ακούει στην φράση «δημοσιονομικός χώρος». Αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος», δηλαδή το περιθώριο να ψαλιδιστούν φόροι ή να γίνουν κάποιες δαπάνες, θα προκύψει από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Με άλλα λόγια, θα προκύψουν έσοδα που δεν υπήρχαν στον κρατικό προϋπολογισμό από αυτές τις 3.000 περιοχές, οι οποίες θα προσδιοριστούν μέσα από την διαδικασία της προσαρμογής αντικειμενικών με αγοραίες αξίες.
Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και στις οποίες οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν είτε αυξημένο ΕΝΦΙΑ, είτε θα πληρώσουν από εκεί που ... δεν πλήρωναν και με τα έσοδα που θα προκύψουν θα προκύψει περιθώριο για να μειωθεί ο φόρος επί των ακινήτων σε ... όλους τους υπόλοιπους.
Ποιες είναι οι 3.000 περιοχές που θα «κάψει» το νέο σύστημα
Ποιες όμως είναι αυτές οι 3.000 περιοχές που αναμένεται να «κάψει» η προσαρμογή αντικειμενικών με εμπορικές αξίες; Είναι εκείνες που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Για παράδειγμα, μία από τις περιοχές αυτές όπου αναμένεται να δουν σοβαρές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, είναι το Ληξούρι στην Κεφαλονιά που είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης, καθώς και η Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Στην Ήπειρο, σε ολόκληρο τον νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης. Στη Θεσσαλονίκη περιοχές στο Λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυταντζόγλειο, στη Διεθνή Εκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και άλλες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Τι συμβαίνει στην Αττική και σε... κοσμοπολίτικα νησιά
Στην Αττική εκτός συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης.
Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα. Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, ενώ σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου. Και αυτό γιατί η εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών – ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της Περιφέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.
Πηγη: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου