Τις τελευταίες μέρες ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την αστυνομία και τους συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης που θυμίζουν άλλες εποχές έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Με αφορμή τις αποκαλύψεις αυτές επίκαιρη ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου παραθέτοντας τα σχετικά άρθρα των Ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς και το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ρωτά την Κομισιόν αν «θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Από την μαρτυρία της 18χρονης ‘Εφης η οποία ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από την αστυνομία, μέχρι την μαρτυρία του Άρη Παπαζαχαρουδάκη όπου η σύλληψη του θυμίζει περισσότερο απαγωγή από κουκουλοφόρους, ανατριχιαστικές μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.
Με επίκαιρη ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ο Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς και τις μαρτυρίες για απαγωγές, ερωτά την Κομισιόν αν «θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
«Αμέτρητα περιστατικά υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας καταγράφησαν με βιντεοκάμερες τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα(1). Δεκάδες πολίτες, ακόμη και ανήλικοι, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, παραβιάστηκε το δικαίωμά τους να επικοινωνήσουν µε δικηγόρο ή και τους γονείς τους ενώ κατασχέθηκαν τα τηλέφωνά τους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί ξυλοκόπησαν βάναυσα πολίτη, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. Οι συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν, ενώ ένας από αυτούς ότι απήχθη μια μέρα μετά: “Σταµάτησε µπροστά µου µία µηχανή µε δύο άτοµα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά µου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα µου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Με έδεσαν πισθάγκωνα µε χειροπέδες, µού φόρεσαν κουκούλα και µε έβαλαν στο αυτοκίνητο µε µπουνιές και κλοτσιές”» επισημαίνει στην ερώτηση και προσθέτει:
Επειδή
-τα βασανιστήρια απαγορεύονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
-Το δικαίωμα της άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο προβλέπεται από το άρθρο 3 της οδηγίας 2013/48/ΕΕ και οι ανήλικοι δικαιούνται ειδικής προστασίας.
-Οι αρχές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στους συλληφθέντες τον λόγο της σύλληψης με βάση το Αρ. 5 της ΕΣΔΑ
Ερωτάται η Επιτροπή: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο ;
(1) https://ift.tt/30Z5KQn
(2) https://ift.tt/3tA4PCc
Πηγη: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου