Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Εκλογές 2023: Ο απολογισμός της εμφάνισης των πολιτικών αρχηγών στο debate – Τι εκτιμούν τα κομματικά επιτελεία

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

/ by Newsroom



Σε μία πρώτη αποτίμηση του debate των πολιτικών αρχηγών προχωρούν τα κομματικά επιτελεία. Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν στα ερωτήματα έξι δημοσιογράφων στη βάση ισάριθμων θεματικών ενοτήτων και ανέπτυξαν τις θέσεις τους, εντός ενός αυστηρού πλαισίου, το οποίο είχε ορίσει η διακομματική επιτροπή και δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να κάνουν ελεύθερες ερωτήσεις. Η χθεσινή τηλεμαχία, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ήταν η πρώτη που έγινε έπειτα από οκτώ χρόνια και διήρκεσε τρεις ώρες.

Ο πρώτος απολογισμός του debate είναι πάρα πολύ θετικός από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης και απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε προβλήματα και αναγνώρισε λάθη, υπογραμμίζουν. Επίσης, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, περιέγραψε τι θέλει να κάνει για το μέλλον. Όπως σχολιάζουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στους πολίτες και όχι στις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το πού θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μετά το τέλος του debate, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν δικό του απολογισμό ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στο TikTok. «Προσωπικά προσπάθησα καταρχάς να απαντώ στις ερωτήσεις που μου γίνονταν γιατί είδα διάφορους αρχηγούς που πετούσαν τη μπάλα στην κερκίδα και βέβαια πρωτίστως να μιλήσω για το μέλλον και όχι τόσο για το παρελθόν. Αυτό που θέλετε να ακούσετε από εμάς είναι τι θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα τα επόμενα 4 χρόνια. Πώς θα δημιουργήσουμε δουλειά, πώς θα αυξήσουμε τα εισοδήματα, πώς θα έχουμε μια καλύτερη Υγεία, μια πιο ισχυρή πατρίδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την χθεσινή τηλεμαχία, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σημείωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ότι έγινε αντιληπτό πως «η μόνη σαφής, η μόνη καθαρή θέση διακυβέρνησης της χώρας είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας». Αναφερόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι παρουσίασε «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης -παρά τη σφιχτή διαδικασία της τηλεαναναμέτρησης- τις προτεραιότητες του για την επόμενη τετραετία ώστε να συγκλίνει η Ελλάδα περισσότερο με την Ευρώπη σε μισθούς, δυναμική ανάπτυξη οικονομίας και των επενδύσεων, στη λειτουργία του Κράτους, στην ασφάλεια των συνόρων μας, στην υγεία και την παιδεία, για να γίνουμε όλοι -συλλογικά και ατομικά- καλύτεροι». Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, είπε, αναγνώρισε «ότι προφανώς η κυβέρνησή του δεν έλυσε όλα τα προβλήματα», αναγνώρισε «λάθη και αστοχίες», αλλά απέφυγε «τον τοξικό λόγο και την παρελθοντολογία» και κοίταξε μπροστά «και στις ρεαλιστικές λύσεις για να θεραπευθούν οι παθογένειες στη χώρα μας».

Ικανοποίηση επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την χθεσινή τηλεμαχία και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Έγινε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει, εντός του πλαισίου που είχε τεθεί, αναφέρουν. Όπως εκτιμούν, διασαφηνίστηκε η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασαν τα μηνύματα τα οποία επιθυμούσαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, με κυρίαρχο το ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο ζωηρός στο debate, δεν άφησε να πέσει κάτι κάτω και γι’ αυτό επανερχόταν σε πράγματα που είχαν λεχθεί νωρίτερα για να απαντήσει, αφιερώνοντας τα πρώτα δευτερόλεπτα στον χρόνο του, στην απάντηση στα προηγούμενα ή και για να θέσει ζητήματα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε να να βγει μπροστά και να πει και την θέση του, αλλά και να απαντήσει σε άλλα ζητήματα όταν εκείνος έκρινε, στην προσπάθειά του να πει τις προτεραιότητες του κόμματός του και τις βασικές θέσεις, αλλά και για ζητήματα τα οποία θεωρούν προνομιακό τους πεδίο στην Κουμουνδούρου, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των υποκλοπών. Επίσης, θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την θέση του πως θέλει μια πρώτη ευκαιρία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς τους εξαναγκασμούς των μνημονίων. Από εκεί και πέρα εκτιμούν ότι το δίλημμα είναι αν θα ψηφίσουν οι πολίτες Μητσοτάκη για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών που κατά την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε αδιέξοδο ή αν θα εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική διακυβέρνηση, με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας.

Λίγη ώρα μετά το debate της Τετάρτης o ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, μέσα από την οποία κάνει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο πρωθυπουργός «ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα» και πως «γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη».

Θετικός είναι ο απολογισμός στην Χαριλάου Τρικούπη για την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη χθεσινή τηλεμαχία. Όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν μαχητικός, ουσιαστικός, μεστός, μίλησε προγραμματικά και έδωσε απαντήσεις εκεί που έπρεπε, ενώ ανέδειξε τις διαφορές, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα του και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη τονίζουν ότι δεν είπε ότι θα στείλει κάποιον φυλακή για το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά το αυτονόητο, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Ικανοποίηση επικρατεί και στο ΚΚΕ για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο χθεσινό debate. Όπως επισημαίνουν από τον Περισσό, το debate πρέπει να είναι πιο ανοικτό, πιο ελεύθερο. Εκτιμούν, δε, ότι γι’ άλλη μια φορά διαπιστώθηκε η άβυσσος, η οποία υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα κόμματα εξουσίας.

«Μίλησε με την καρδιά του, μίλησε με την ψυχή του», λένε από το επιτελείο του Κυριάκου Βελόπουλου για την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στη χθεσινή τηλεμαχία.

Πηγές από το ΜέΡΑ25, επισημαίνουν ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αυτός που είδατε χθες, με θέσεις, και μπορεί να υπερκεράσει όλες τις αντιθέσεις και όλες τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις που μπορεί να ακούσει από τα υπόλοιπα κόμματα, από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς». Έδειξε ότι έχει και πρόγραμμα και όραμα και πυξίδα για την επόμενη ημέρα, όπως επισημαίνουν.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP